Valdas Malinauskas 2016 m. gruodžio 31 d. 16:02 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Tyla ant kilimo

Lietuvos imtynės: apie tuos, kas šiemet spindėjo tarptautinėje arenoje ir skolą imtynininkui – interviu su pasaulio čempionu

M. Sinkevičius iš kelių sporto šakų pasirinko imtynes
Valdo Malinausko nuotr.
M. Sinkevičius iš kelių sporto šakų pasirinko imtynes
Daug kalbėta ir rašyta apie neabejotinai geriausią metų imtynininką Edgarą Venckaitį. Nors tauragiškis, praėjęs sunkų olimpinės atrankos kelią Rio de Žaneire liko vienuoliktas, tačiau tai nesumenkino jo nuopelnų. Juolab ir penkta vieta Europos čempionate taip pat šį bei tą pasako. Stabilumą viso sezono metu demonstravęs atletas pirmoje olimpinėje dvikovoje su pasaulio čempionu Franku Stableriu pralaimėjo teisėjų sprendimu, tačiau minėta dvikova tikrai bus narstoma įvairiuose imtynių specialistų seminaruose analizuojant subjektyvumo faktorius.
 
Pavasarį Rygoje vykusiame Europos čempionate šiek tiek pritrūko Laimučiui Adomaičiui, kuris tenkinosi penkta vieta.
 
Gerą tradiciją pratęsia dvimetrinis gigantas Mantas Knystautas, kuris vos ne kasmet džiugina medaliais iš pasaulio ar Europos čempionatų. Šiemet žemyno jaunimo iki 23 metų čempionate klaipėdietis iškovojo bronzą.
 
Net trys medalius pasaulio kariškių čempionate iškovojo laimėjo mūsų šalies klasikai. Vilius Laurinaitis iš Korėjos grįžo su sidabro, o Kristupas Šleiva ir Mindaugas Mizgaitis su bronzos apdovanojimais.
 
Moterų imtynių padangė nėra debesuota. Jau įpratome prie Danutės Domikaitytės pergalių, kuriai šiemet vos vieno taškelio pritrūko iki olimpinio kelialapio. Savotišką atgimimą pademonstravo Indrė Bubelytė, kuri Europos čempionate įveikė tituluotą latvę Laurą Skujiną ir parodė aukščiausią karjeros rezultatą – užėmė penktą vietą. Jau patyrusioms atletėms ant kulnų mina kelios jaunesnės kartos panelės, iš kurių išsiskiria Auksė Rutkauskaitė ir Kamilė Gaučaitė. Pastaroji savo galimybes parodė pasaulio jaunių čempionate Gruzijoje, kur užėmė trečią vietą. Jos komandos draugė Auksė taip pat nenuvylė – Tbilisyje ji liko penkta.
 
Veteranai. Kaip be jų? Nenuoramos žilaplaukiai savyje randa motyvacijos ir noro galynėtis ant imtynių kilimo ir keliauja savo lėšomis į kasmet vykstančius pasaulio veteranų čempionatus. Šiemet Suomijoje vykusiame čempionate medalius iškovojo šešiasdešimt prisitraukimų per minutę sugebantis atlikti imtynių veteranas Nikolajus Ilkevičius iš Vilniaus ir žymiausias šalies kurmių gaudytojas Stasys Šaduikis iš Mikališkių kaimo. Beje, Stasiui rytoj stuktels 70!
 
Tačiau tai dar ne viskas. Neramina vienas nepadarytas darbas. Taip jau nutiko, kad liko nepastebėtas visai nekuklus vieno imtynininko pasiekimas. Tiksliau – nuošalėje užstrigo pasaulio imtynių čempiono titulas. Dar tiksliau – pasaulio kurčiųjų čempiono. Taip jau keletą mėnesių tituluojamas Mantas Kazimieras Sinkevičius.
 
Planetos pirmenybių nugalėtojo vardą Mantas iškovojo pasaulio kurčiųjų graikų-romėnų čempionate, tačiau jo pasiekimas paskendo praūžusio šalies golbolo komandos triumfo Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse verpetuose. Irane vykusiose varžybose 25-erių kaunietis įveikė aukščiausio lygio atletus, kurie atstovauja savo valstybėms tuose pasaulio ir Europos čempionatuose, kuriuose nėra žodelio „kurčiųjų“. Nepaisant to, Mantas nesaulakė parolimpiečiams skirto dėmesio.
 
„Gajos“ sporto mokyklos treneriu dirbančiam M.Sinkevičiui tai ne pirmas solidus pasiekimas tarptautinėje arenoje. Sauliaus Liaugmino ir Algimanto Raupelio auklėtinis  2011 metais Europos kurčiųjų čempionate iškovojo bronzą, o pernai tapo žemyno čempionu.
 
Šiemet kaunietis galiausiai pasipuošė Lietuvos imtynių čempionato auksu. Prieš tai du metus paeiliui Mantas užėmė trečiąsias vietas.
 
Pasaulio čempionate Teherane Mantas rungėsi svorio kategorijoje iki 75 kilogramų, o grumtis jam teko su trimis varžovais. Svoryje iš viso kovojo devyni atletai.
 
Naujųjų metų išvakarėse grąžiname skolą Lietuvą garsinusiam imtynininkui – su pasaulio kurčiųjų imtynių čempionu Mantu Kazimieru Sinkevičiumi kalbėjome apie jo pergales, aistrą imtynėms, šeimą bei …tylą ant kilimo.
 
Su kuo kovojai Irane? Kuri kova sunkiausia? Ar pažinojai savo varžovus? 
Pirmoje kovoje įveikiau kazachą Aibarą Nurbukhambetą (8:0), o antroje ant menčių paguldžiau ukrainietį Stasą Čerepovskį. Nepaisant pergalės mentėmis, sunkiausia trečia kova finale su Maksimu Gerasimovičiumi iš Rusijos. Treneris Saulius Liaugminas nuo pat pirmų sekundžių liepė spausti ir išvarginti varžovą. Persekiojamas rusas mėgino išnaudoti mano stūmimą ir, neparuošęs veiksmo, mėgino numesti per save, bet man pavyko susigaudyti situacijoje ir,pridengęs rusą metimo metu, paguldžiau jį ant menčių.


Nuo kelių metų sportuoji? 
Imtynių treniruotes pradėjau lankyti 2001 metais, būdamas vienuolikos. O apskritai sportu domėtis pradėjau dar anksčiau.
 
Ar lankei dar kokias nors sporto šakas?
Pati pirma mano sporto šaka buvo futbolas, po to sekė krepšinis, bet abi sporto šakas lankiau vos mėnesį laiko, neužkabino. Toliau pradėjau lankyti baseiną ir po kiek laiko  klasės draugas nusivedė į imtynių treniruotes. Daugmaž pusę metų lankiau tiek imtynių, tiek plaukimo treniruotes, nes negalėjau apsispręsti, kuri sporto šaka man patiko labiau. Bet visiškas išsisprendė savaime, nes patekau į kuriozišką situaciją – plaukimo treniruočių metu mane apkaltino vagyste, todėl baseiną teko išbraukti iš savo tvarkaraščio, liko imtynės. Tai buvo priežastis dėl ko pasukau imtynių keliu. Kiek vėliau, paaiškėjus tikroms aplinkybėms, plaukimo treneriai atsiprašė ir siūlė grįžti atgal, bet aš atsisakiau.
 
Kas be imtynių tave „veža“? Kuo domiesi? 
Be imtynių šiek tiek domiuosi fitnesu ir kultūrizmu. Tai sporto šakos, kurios, galbūt, ateityje pakeis imtynes, kai jau ant kilimo nebegalėsiu lipti.
 
Ar esi vedęs? 
Taip, vasarą su Gintaute atšventėm vestuvių metines. Ta proga liepos mėnesį žmona „padovanojo“ dukrelę Jorūnę.

Ar skirstomi klausos negalią turintys sportininkai į kažkokias grupes, tarkim, šiek tiek girdinčius ir visai klausos neturinčius?
Kad dalyvauti kurčiųjų varžybose reikia atitikti tam tikras klausos ribas. Visiems, tiek tiems, kurie tik neprigirdi, tiek visai negirdintiems reikia turėti gydytojo išrašą apie klausos būklę. Tačiau vien to negana. Pas kurčiuosius yra dvi kontrolės. Pirma, kaip ir visur, dopingo kontrolė. Antra – klausos kontrolė, kad apgaulės būdu nedalyvautų sveikas, ne kurčias sportininkas. Ir jei sportininkas yra visiškai kurčias ar atitinka tam tikras procentines klausos negalios ribas, visi sumetami į vieną „katilą“. Kai kuriose ne kontaktinėse sporto šakose šiek tiek girdintiems sportininkams yra draudžiama naudotis klausos aparatu, kad jie neturėtų pranašumo prieš kurčiuosius.

Papasakok apie dvikovų specifiką, kaip teisėjai duoda komandas?
Kaip ir įprasta visur matyti, teisėjai naudojasi švilpuku, o tuo atveju, kai visiškai klausos neturintis sportininkas kovoja, teisėjas juos sustabdo rankų palietimais per petį ar nugarą.

Su kokiomis problemom susiduri dalyvaudamas ne kurčiųjų varžybose?
Vienintelė problema tikriausiai yra ta, kad prieš užlipant ant kilimo išklausau trenerio nurodymus ir viskas – tai būna paskutiniai žodžiai kuriuos įsitempęs galiu išgirsti arba tiesiog suprasti pagal trenerio gestus ir kūno kalbą. Kovos eigoje sekunduojančio asmens negirdžiu – kovoju taip, kaip treneris nurodė arba kaip man tuo momentu atrodo geriausia.
 
Kodėl nedalyvavai šiemet Rygoje vykusiame Europos čempionate? Ar teko kovoti su tais, kurie dalyvavo Rygoje?
Rygoje nedalyvavau dėl to, kad negavau finansavimo. Pagrinde tik su mūsų šalies atstovais teko kovoti, kurie dalyvavo Rygoje.

Kokie artimiausi startai?
Dabar ruošiuosi Kurčiųjų olimpiadai, kuris vyks kitais metais Turkijoje. Niekados nenumoju ranka į Lietuvos čempionatą. Būti šalies čempionu ar prizininku yra didžiulė garbė.
Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas