Dalius Matvejevas 2016 m. vasario 28 d. 11:59 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Ant kiokušin karatė pakylos - nauji veidai

Lietuvos kiokušin karatė pirmenybių moterų varžybose nukarūnuota I. Mikštaitė. Vyrų turnyre čempiono vardą apgynė tik J. Eimontas

Lietuvos kiokušin karatė čempionatas
Algimanto Barzdžiaus nuotr.
Lietuvos kiokušin karatė čempionatas
   
Vilniuje vyko Lietuvos kiokušin karatė čempionatas.

Moterų varžybose pirmą kartą vyko 4 svorio kategorijose. Anksčiau moterys turėjo tik 3 kategorijas, o šį kartą kovojo suskirstytos į grupes iki 50, 55, 60 ir virš 60 kg.

Sviorio kategorijos iki 50 kg finale Justina Šišaitė („Stoikas“) po pratęsimo įrodė pranašumą prieš Jeleną Sapožnikovą („Saulės ženklas“), o svorio kategorijoje iki 55 kg Kamilė Kasperavičiūtė („Kariai“) aiškia persvara įveikė Karoliną Razvinavičiūtę („Toshi“).

Svorio kategorijoje iki 60 kg įvyko dviejų Lietuvos kiokušin karatė žvaigždžių akistata - daugkartinė  čempionė Inga Mikštaitė („Kariai“) stojo prieš Gabiją Gudeliauskaitę („Rifas“). Po pagrindinio kovos laiko tik vienas teisėjas iš penkių skyrė pergalę G. Gudeliauskaitei, o po pratęsimo visi arbitrai skelbė lygiąsias. Tik trečiajame kėlinyje išryškėjo kiek didesnis G. Gudeliauskaitės pranašumas, nulėmęs 4 teisėjų palankumą ir pergalę.

„Labai džiaugiuosi šia pergale, nes I. Mikštaitė yra 5 kartus Europos čempionė. Laimėjimas prieš ją tuo pačiu yra ir lyg pergalė Europos čempionate, - džiaugėsi G. Gudeliauskaitė. - Aišku, Europoje reikia laimėti pačiai, bet jausmas šiandien vis tiek yra labai geras.“

Šių dviejų sportininkių susitikimą finale buvo galima nuspėti dar prieš varžybas, tačiau G. Gudeliauskaitė teigia specialiai dvikovai su I. Mikštaite nesiruošusi.

„Nesiruošiu atskiroms kovoms, tiesiog tobulinu savo techniką taip, kad galėčiau ją pritaikyti visoms varžovėms. Toks pasiekimas būtų didžiausias mano, kaip sportininkės, laimėjimas“, - tvirtino naujoji Lietuvos čempionė.

G. Gudeliauskaitei dar tik 22-eji, o I. Mikštaitei jau 35-eri. Tačiau pergalę finale iškovojusi sportininkė teigė, kad jaunesnis amžius jokio pranašumo nesuteikė.

„Nežinau, kaip tai paaiškinti, bet kovoti su Inga man kiekvienais metais tik sunkiau“, - šypsojosi Lietuvos čempionato laimėtoja.

Kitas G. Gudeliauskaitė tikslas - ne laimėti prieš Europos čempionę Lietuvoje, o pačiai iškovoti Senojo žemyno stipriausios karatistės titulą.

„Dažnai būna, kad tas, kas laimi Lietuvoje, laimi ir Europoje. Ši pergalė labai smagi, dabar tikslas - laimėti Europos čempionatą“, - sakė čempionė.

Būtent G. Gudeliauskaitei po čempionato per oficialią apdovanojimų ceremoniją buvo įteiktas ir specialus prizas, skiriamas geriausiai turnyro kovotojai.

Taip pat atkakliai vyko ir svorio kategorijos virš 60 kg finalas tarp Noros Vaznelytės („Rifas“) ir Brigitos Gustaitytės („Budora“). Šioje dvikovoje ir po pagrindinio laiko, ir po pirmojo pratęsimo visi teisėjai neįžvelgė nė vienos sportininkės pranašumo bei skyrė lygiąsias. Tik po antrojo pratęsimo arbitrai vieningai paskyrė pergalę labiau patyrusiai N. Vaznelytei.

„Lietuvos čempionatas yra psichologiškai sunkiausios varžybos. Tarptautiniuose turnyruose jau esi Lietuvos rinktinės narė, tiesiog kovoji, o čia reikia išsikovoti vietą toje rinktinėje. Visi patvirtins, kad kovoti Lietuvos čempionate yra sunkiausia, - po finalo kalbėjo čempionė. - Be to, čempione tapau trečią kartą, o apginti titulą visada yra sunkiau nei jį iškovoti. Tai apkrauna galvą papildomomis mintimis.“



N. Vaznelytė tvirtino, kad šis Lietuvos čempionatas buvo sunkiausias jos karjeroje.

„Pusfinalyje teko kovoti su Diana Balsyte, kuri taip pat yra labai rimta varžovė, - sakė sportininkė. - Su B. Gustaityte susitikome antrajame finale iš eilės. Šį kartą man sekėsi gerokai prasčiau, varžovė buvo gerai pasirengusi, labai patobulėjusi, parengusi specialią taktiką kovai su manimi. Laimėti man padėjo vidinė jėga ir nusiteikimas. Negali nustoti tikėti savimi nė sekundei, nes tada viskas ir baigsis. Manau, B. Gustaitytė antrajame pratęsime būtent nustojo tikėti savo pergale, tai padėjo man perlaužti kovos eigą ir laimėti.“

Moterų katos rungties varžybas laimėjo kumitė varžybose šiais metais nusprendusi nedalyvauti Rita Pivoriūnaitė („Saulės ženklas“), o už jos nugaros liko dvi Jurbarko „Kumite“ atstovės - Sandra Kringelytė ir Simona Urbutytė.

Lietuvos čempionate sportininkės kovojo ne tik dėl šalies čempionių titulų, bet ir dėl vietos Lietuvos rinktinėje, kuri dalyvaus Europos čempionate. Vietas nacionalinėje komandoje pelnė visos čempionės, o antrųjų kelialapių likimas paaiškės po papildomų treniruočių stovyklų.

Vyrų varžybose titulą išsaugoti pavyko tik vienam sportininkui.

Juo tapo svorio kategorijos iki 65 kg laimėtojas Jonas Eimontas („Saulės ženklas“), finale be didesnio vargo įrodęs pranašumą prieš Mantą Chrapačą („Osu“).

Svorio kategorijoje iki 75 kg įvyko pergalingas Andriaus Misecko („Rifas“) sugrįžimas. Lietuvos čempionate po 3 metų pertraukos dalyvavęs sportininkas finale palaužė savo kolegą iš klubo „Rifas“ Domą Sutkų.

"Sunku, senokai dalyvavau varžybose, tad nors patirties ir yra, dariau daug klaidų, už kurias teks mokėti apsilankymais pas medikus, - apie patirtas traumas užsiminė 31 metų čempionas.  - Negaliu tvirtai atsakyti, kodėl vėl esu čia. Gal tiesiog pasiilgau? Prieš keletą metų nesakiau, kad išeinu visam laikui, tiesiog buvo nuovargis, visko tuo metu jau užteko. O dabar vėl buvo noro. Jei sveikata leis, tikiuosi dalyvauti artimiausiame pasaulio čempionate ir tada jau tikrai užteks.“

Išbandyti jėgas Lietuvos čempionate po pertraukos A. Miseckui buvo įdomu.

„Pasikeitę dalis sportininkų, pasikeitė svorio kategorijos, viskas kitaip. Tačiau matyti pažanga, lygis tikrai kyla. Šiandien teko pirmą kartą susitikti su 20-mečiu Luku Rickevičiumi, matyti, kad užaugs geras sportininkas - duomenys yra, smegenys yra, viskas prieš akis“, - varžovą įvertino patyręs sportininkas.

Svorio kategorijoje iki 85 kg su čempiono titulu jau pusfinalyje atsisveikino Juras Sokolovas („Argus“). Du neleistinus smūgius atlikęs sportininkas turėjo užleisti kelią į finalą Kęstučiui Radvilai („Rifas“). Šis lemiamoje dvikovoje turėjo pripažinti Valdemaro Gudausko („Shin“) pranašumą, kai prieš pat kovos pabaigą praleido galingą smūgį ranka.

„Šį slaptą smūgį kūrėme 20 minučių, todėl labai džiaugiuosi, kad man pavyko,  - po finalo prisipažino naujasis Lietuvos čempionas, prieš metus finale pralaimėjęs J. Sokolovui. - Smūgiai kojomis yra gražūs, efektingi, bet man pačiam smagiausia, kai pavyksta tokie smūgiai rankomis. Net pačiam keista, kad galiu sugeneruoti tokią jėgą.“

2015-ųjų Europos čempionas V. Gudauskas pergale finale itin džiaugėsi, nes Lietuvoje suaugusiųjų čempionu tapo pirmą kartą. Vis dėlto sportininkas puikiai įvertino ir varžovus, su kuriais teko susitikti.

„Kova pusfinalyje su Justinu Kvietka buvo viena gražiausių ir techniškiausių mano karjeroje. Su K. Radvila esu kovojęs daug kartų ir visada laimėdavau, tačiau turiu gėdingai pripažinti, kad šį kartą jis mane pranoko ištverme ir fiziniu pasirengimu, - kalbėjo vilnietis. - Jo diktuojamas tempas yra sunkiai „perlaužiamas“ net pasaulinio lygio kovotojams, todėl pergale labai džiaugiuosi.“

Po Pasaulio karatė organizacijos įvykdytos reformos sunkiausia svorio kategorija pirmą kartą buvo skaičiuojama nuo 85 kg. Tai nesutrukdė iki finalo žengti dviems tarp sunkiasvorių pirmą kartą patekusiems sportininkams - Vytautui Cėplai ir Edgardui Sečinskiui. Jie pusfinalyje palaužė šios svorio kategorijos senbuvius Antaną Klibavičių ir 2015 metų sunkiasvorių čempioną Eventą Gužauską.

Finale gerai pažįstamiems sportininkams prireikė maksimaliai įmanomo karatė kovose laiko, kad teisėjai priimtų sprendimą, kuris jų šiuo metu yra stipresnis. Lygiosios buvo paskelbtos ir po pagrindinio kovos laiko ir po pirmojo bei antrojo pratęsimų. Tuomet sportininkai ėjo prie svarstyklių - čempionu būtų tapęs kuris nors vienas, jei būtų lengvesnis už varžovą 10 kg ar daugiau. Tokio skirtumo nebuvo, tad teko kovoti dar vieną pratęsimą, po kurio teisėjai jau privalėjo priimti sprendimą vieno ar kito atleto naudai. Šį kartą jie buvo palankesni E. Sečinskiui, kuris ir tapo naujuoju Lietuvos čempionu.

„Šis titulas ypatingas, pirmą kartą prieš varžybas nereikėjo mesti svorio, - po pergalės šypsojosi sportininkas. - Vis dėlto šiandien nepasiteisino mano ankstesnė technika, kurią taikydavau kovodamas su sunkesniais varžovais. Reikėjo derintis, tačiau buvau pasiruošęs ir iškovojau pergalę.“

Per apdovanojimų ceremoniją E. Sečinskiui buvo įteiktas ir specialus geriausiam viso turnyro kovotojui skirtas prizas.

Katos rungties čempionu dar kartą tapo Raimundas Paškauskas („Katana“), už nugaros palikęs Gintą Gervelį („Kariai“) ir Paulių Sąsnauską („Okinava“).

Visi Lietuvos čempionai pelnė teisę dalyvauti Europos čempionate, kuris šiemet vyks Gruzijoje.

Vyrų varžybų prizininkai

Kata

1. Raimundas Paškauskas („Katana“)

2. Gintas Gervelis („Kariai“)

3. Paulius Sasnauskas („Okinava)

Kumitė

Iki 65 kg

1. Jonas Eimontas („Saulės ženklas“)

2. Mantas Chrapačas („Osu“)

3. Edvinas Juozaitis („Shodan“)

Iki 75 kg

1. Andrius Miseckas („Rifas“)

2. Domas Sutkus („Rifas“)

3. Jevgenijus Jurutas („Ippon“)

Iki 85 kg

1. Valdemaras Gudauskas („Shin“)

2. Kęstutis Radvila („Rifas“)

3. Juras Sokolovas („Argus“)

Virš 85 kg

1. Edgardas Sečinskis („Saulės ženklas“)

2. Vytautas Cėpla („Saulės ženklas“)

3. Eventas Gužauskas („Shodan“)

Moterų varžybų prizininkės

Kata


1. Rita Pivoriūnaitė („Saulės ženklas“)

2. Sandra Kringelytė („Kumite“)

3. Simona Urbutytė („Kumite“)

Kumitė

Iki 50 kg

1. Justina Šišaitė („Stoikas“)

2. Jelena Sapožnikova („Saulės ženklas“)

3. Viktorija Dambrauskaitė („Rifas“)

Iki 55 kg

1. Kamilė Kasperavičiūtė („Kariai“)

2. Karolina Razvinavičiūtė („Toshi“)

3. Ieva Grikšaitė („Okinava“)

Iki 60 kg

1. Gabija Gudeliauskaitė („Rifas“)

2. Inga Mikštaitė („Kariai“)

3. Magdalena Gustaitytė („Budora“)
 
Virš 60 kg

1. Nora Vaznelytė ( Rifas“)

2. Brigita Gustaitytė („Budora“)

3. Diana Balsytė („Shin“)

 
Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas