Marytė Marcinkevičiūtė 2015 m. gruodžio 13 d. 16:27 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Sėkmingos sezono pabaigtuvės

IX tarptautiniame Pranciškaus Eigmino atminimo sambo turnyre, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 sportininkų iš 10 šalių, geriausiai pasirodė šeimininkai.

Turnyro akimirka.
Eugenijaus Onaičio nuotr.
Turnyro akimirka.
   
VRM kultūros ir sporto rūmuose vykusioms Pranciškaus Eigmino atminimo varžyboms, kuriose dalyvavo imtynininkai iki 20 metų, Lietuvos monetų kalykla nukalė medalius geriausiai pasirodžiusiems turnyro sportininkams. Šie džiaugėsi, kad tokių gražių apdovanojimų nebūna nei per pasaulio, nei Europos čempionatus. 

Turnyro laimėtojams buvo įteiktos ir taurės, „Hummel“ sportiniai marškinėliai. Varžybų organizatoriai nemokamai apgyvendino užsienio bei iš toliau atvykusius mūsų šalies sambo entuziastus, varžybų vietoje juos pamaitino. 

Lietuvos sambo federacija išleido savo sporto šakos 2016 m. kalendorių. Svečiams buvo įteikti atminimo medaliai su P. Eigmino portretu. Varžybų organizatoriai jau suka galvas, kaip dar geriau pasirengti kitų metų dešimtajam turnyrui, kadangi tikimasi sulaukti dar daugiau sportininkų – jau reikėtų varžytis ne ant dviejų, bet trijų kilimų. 

Tarptautinį turnyrą stebėjo Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto generalinis sekretorius Valentinas Paketūras. 

SĖKMĖ. Sėkmingiausiai rungtyniavo Lietuvos sportininkai. Nugalėtojais tapo rokiškietė Vaiga Čečytė (56 kg), jurbarkietė Gabija Girdžiūtė (64 kg+), vilnietis Vytautas Margelis (48 kg), klaipėdietis Andrejus Kravčenka (52 kg), ukmergiškis Mantas Klimantavičius (57 kg), vilniečiai Aivaras Galatiltis (62 kg) ir Rokas Cvirka (68 kg), ukmergiškis Aivaras Simonaitis (74 kg) ir kadetų grupėje rungtyniavęs jurbarkietis Lukas Lažauninkas (60 kg+). 

Tik trijose svorio kategorijose nugalėtojais tapo svečiai: lenkė Patricija Gutt (64 kg), estas Germanas Diuranas (82 kg) ir Dmitrijus Kachlovas (82kg +). Mūsų sportininkai užėmė dar 11 pirmų ir devynis kartus buvo treti. 

DEBIUTAS. Vieni varžybose debiutavo, o kitiems šis turnyras buvo jau trečiasis.  Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos dvyliktokė Gabija Girdžiūtė pirmą sykį dalyvavo turnyre ir tapo nugalėtoja (64 kg + ). Jau pati pirmoji kova ją suvedė su Europos jaunimo sambo čempione baltaruse Diana Žukovec ir ją nugalėjo. Nugalėjo ir antrą varžovę olandę Niną Zandman. 

Bene sunkiausia kova jurbarkietės laukė su Europos jaunių čempionato prizininke klaipėdiete Akvile Titorenko. Tačiau šį kartą varžovė rimčiau nepasipriešino – pergalė pasiekta 5:0. 

„iš Jurbarko atvažiavo 10 kovotojų bei sambo trenerė Diana Arlauskaitė, kuri teisėjavo varžybose. Turėjau gerą palaikymo komandą“, - džiaugėsi G. Girdžiūtė. Ši  daugkartinė Lietuvos jaunimo čempionė lanko ir dziudo pratybas vadovaujant treneriui Vytautui Jakubaičiui, kuris augina gerą pamainą. 

Jurbarkietė treniruojasi devintus metus, šiemet tapo Europos Sąjungos šalių sambo čempione Vilniuje. Tačiau ji prisipažino, kad labiau prie širdies – dziudo. Sportininkė jau susirūpinusi, kur studijuoti. 

„Pagrindinis mano tikslas – Mykolo Romerio universitetas, noriu būti policininke arba studijuoti Lietuvos sporto universitete ir tapti trenere. Sportuosiu toliau, labai noriu atstovauti Lietuvai per pasaulio ir Europos sambo bei dziudo čempionatus“, - savo planų neslėpė  G. Girdžiūtė. 


SU MAMA. Šių metų pasaulio kadetų čempionato bronzinė prizininkė Rokiškio Juozo Tumo Vaižganto gimnazijos devintokė Vaiga Čečytė į varžybas atvažiavo su savo mama ir trenere Gita Čečiene. Jos abi buvo vienintelės iš Rokiškio. 

Rokiškietei šis tarptautinis turnyras buvo antrasis ir vėl, kaip ir praėjusiais metais, labai sėkmingas: savo svorio kategorijoje (56 kg) ji tapo nugalėtoja. 

„Sambo pratybas lankau nuo ketverių metų, iš viso - jau vienuolika. Didelių planų ateičiai neturiu, noriu, kad taip gerai sektųsi, kaip ir dabar. Dalyvauju ir sambo, ir dziudo varžybose, šiemet per Lietuvos dziudo čempionatą laimėjau bronzos medalį. Labai patinka šis tarptautinis atminimo turnyras – geri prizai, draugiška atmosfera“, -sakė V. Čečytė. 

DVYNIAI. Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos pirmakursis, būsimasis mechanikas 19-metis Andrejus Kravčenka varžybose dalyvavo su savo broliu dvyniu Aleksandru. Abu kovojo skirtingose svorio kategorijose ir geriau sekėsi Andrejui (52 kg), kuris tapo nugalėtoju. Jo brolis (57 kg) buvo 10-as tarp 13 sportininkų.

„Šiose varžybose dalyvavau trečią kartą. Pirmaisiais metais pavyko nugalėti, praėjusiais metais buvau antras, o šiemet – vėl pirmas. Varžybose dalyvavo 10 klaipėdiečių, tačiau tik man vienam pavyko nugalėti. Labai patinka rungtyniauti, kai dalyvauja ir kitų šalių sportininkai, iš kurių galima daug ko pasimokyti“, - sakė A. Kravčenka. 

Broliai dvyniai – nuolatiniai varžovai per Lietuvos sambo jaunimo čempionatus, dažnai rungtyniauja toje pačioje svorio kategorijoje. Laimi tai vienas, tai kitas. Sportininkų treneriai – Jonas Tilvikas ir Mindaugas Raila. Dvyniai prieš septynerius metus kartu atėjo į pirmąją sambo treniruotę.  

„Taip atsitiko, kad plaukimo baseiną iškeitėme į sambo, gailiuosi, kad anksčiau to nepadarėme. Jau būčiau sukaupęs daugiau patirties ir iškovojęs daugiau pergalių. Dabar mano svariausias pasiekimas – bronzos medalis per Europos jaunių sambo čempionatą. 

Noriu sportuoti visą gyvenimą, todėl tų pergalių turėtų būti daugiau. Dalyvauju ir dziudo varžybose, bet sambo geriau patinka“, - sako A. Kravčenka, kuris per savaitę treniruojasi keturiskart ir priduria, kad kartais teisėjai juos supainioja ir dėl to tenka aiškintis. 

TEISĖJA. Be mūsų teisėjų, varžybas aptarnavo ir Latvijos, Airijos, Olandijos, Baltarusijos, Rusijos arbitrai. Tarp teisėjų – ir tarptautinės kategorijos arbitrė jurbarkietė Diana Arlauskaitė, kuri per pastaruosius penkerius metus teisėjauja įvairių amžiaus grupių pasaulio ir Europos čempionatams, jai patikima vadovauti finalinėms kovoms. 

Šiemet D. Arlauskaitė teisėjavo pasaulio ir Europos suaugusiųjų, veteranų, jaunimo, jaunių, kadetų čempionatams. Tarptautinė kategorija jai buvo suteikta prieš 10 metų, be jos neapsieina ir P. Eigmino tarptautinis turnyras, kuriuose ji teisėjavo visuose devyniuose. 

D. Arlauskaitė dabar dirba Jurbarko sporto centre ir treniruoja dziudo bei sambo imtynininkus. 

„Labai gražu,  kad šiuo tarptautiniu turnyru pagerbiame žmones, kurie kūrė ir puoselėjo sambo. Manau, kad šios varžybos kasmet tampa vis gražesnės“, - įsitikinusi D. Arlauskaitė, kuri Jurbarke penktus metus organizuoja savo trenerio, dziudo ir sambo sporto meistro Vytauto Sutkaus atminimo sambo turnyrą.

UŽSIAUGINO. Lietuvos sambo federacijos prezidentas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro vyriausiais specialistas Eduardas Rudas džiaugiasi, kad federacija turėjo gerų entuziastų, trenerių, vaikų tėvų, kurie padėjo organizuoti šias tarptautines atminimo varžybas. 

„Pranciškaus Eigmino tarptautinis atminimo turnyras – didžiausias Lietuvoje, jau turi savo tradicijas. Kiekvieną turnyrą reikia užsiauginti, ne iš karto viskas išeina. Kiekvienais metais jam kruopščiai rengiamės. Džiaugiamės, kad turnyre dalyvavo labai pajėgūs Baltarusijos sambo meistrai. Puikiai pasirodė mūsų sportininkai – ir tie, kuri tapo nugalėtojais, ir tie, kurie tapo prizininkais.  Šis turnyras „rengia“ Europos jaunimo čempionus ir prizininkus. Baltarusijos sambo sportininkai anksčiau nebuvo tapę Europos jaunimo čempionais, jie aukso medalius laimėjo šiemet“, - sakė E. Rudas. 

Šiuo turnyru Lietuvos sambo imtynininkai baigė sezoną ir iškart pradeda naują. Šios varžybos buvo vienas iš pasirengimo etapų prieš kitų metų pagrindinius jaunimo startus.       
  
 
 
      
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas