sportas.info 2015 m. lapkričio 1 d. 10:13 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Japonų tvirtovėje – bronza lietuviui

Lietuvos kovotojas Lukas Kubilius vienintelis iš europiečių sugebėjo prasibrauti ant kiokušin karatė pasaulio čempionato vyrų varžybų garbės pakylos.

L.Kubilius su treneriu V.Silvaško.
pliadisfoto.com nuotr.
L.Kubilius su treneriu V.Silvaško.
Japonijos sostinėje Tokijuje baigėsi kas ketverius metus rengiamas 2015 metų absoliučios svorio kategorijos pasaulio čempionatas, dar vadinamas karatė olimpiada. Lietuvos rinktinė iš Tekančios saulės šalies grįš su vienu apdovanojimu - vyrų varžybose Lukas Kubilius užėmė trečiąją vietą.
 
Iš viso L. Kubiliui (105 kg) ant tatamio teko kopti net septynis kartus. Pirmąjį jis burtų dėka praleido, o antrajame nokautavo ukrainietį Oleksandrą Tymecą (77 kg).
 
Trečiajame etape Lietuvos rinktinės lyderiui teko susitikti su japonu Yoshiki Mogi (83 kg), kuris sugebėjo išplėšti pratęsimą. Vis dėlto per papildomą laiką sėkmingai atliktas smūgis alkūne leido pergalę švęsti lietuviui.
 
Ketvirtajame etape dar vienas japonas Kazuhito Yamada (85 kg) patyrė tikrą L. Kubiliaus smūgių krušą, tačiau teisėjai nekilo abejonių, kad pergalė turi atitekti lietuviui.
 
Aštuntfinalis tapo pirmuoju etapu, kuriame prieš L. Kubilių stojo sunkesnis varžovas - 125 kg sveriantis dar vienas šeimininkų atstovas Kosei Ochiai. Klaipėdietis pademonstravo, kad puikiai sugeba susitvarkyti ir su tokia situacija - kovos pabaigoje atliko puikų smūgį koja, pelnė „wazari“ įvertintą tašką ir užsitikrino pergalę.
 
Ketvirtfinalyje lietuviui kelią pastojo Rusijos sportininkas Nazaras Nasirovas (87 kg) ir buvo netoli pergalės po pratęsimo dėl lengvesnio svorio. Vis dėlto itin L. Kubilius kovos pabaigoje pademonstravo, kad yra aukštesnio lygio sportininkas, ir teisėjai nusprendė skirti pergalę jam.
 
Deja, pusfinalyje L. Kubilius nerado priešnuodžių japonui Yuji Shimamoto (89 kg) ir po 2 min. kovos turėjo užleisti jam kelią į finalą.
 
Mažajame finale prieš lietuvį stojo net 30 kg lengvesnis šeimininkų sportininkas Shota Maeda. Abu sportininkus kamavo didžiulis nuovargis, tačiau L. Kubiliaus aktyvumas kovos pabaigoje leido teisėjams nuspręsti kovą užbaigti jo pergale.
 
Kitų lietuvių kelias aukščiausių vietų link nutrūko gerokai anksčiau. Vyrų varžybų ketvirtfinalį, be L. Kubiliaus, pasiekė tik Edgardas Sečinskis (92 kg). Pirmajame jis be didesnio vargo sudorojo Honkongo atstovą Man Seng U (65 kg), antrajame tvirtai nugalėjo rusą Denisą Jeršovą (93 kg), o trečiajame pagrindinio kovos laiko pabaigos neleido sulaukti ir iraniečiui Hamidui Shabani (95 kg). 
 
Antrąją turnyro dieną lietuvis pradėjo pergale per pratęsimą prieš azerbaidžanietį Salahatą Hasanovą (82 kg), kuris trečiajame rate sensacingai eliminavo vieną favoritų japoną Daiki Kato.
 
Aštuntfinalyje E. Sečinskis taip pat per pratęsimą įrodė savo pranašumą prieš japoną Ikumą Oshitą (80 kg), bet ketvirtfinalyje turėjo pripažinti Sh. Maedos pranašumą.
 
Dviejų lietuvių - Valdemaro Gudausko ir Antano Klibavičiaus - žygis nutrūko ketvirtajame etape. 
 
Pirmąją dieną A. Klibavičius (100 kg) įrodė savo pranašumą prieš Luisą Renato Cortesą (91 kg) iš Puerto Riko, lenką Jakubą Willą (90) ir po pratęsimo palaužė daug lengvesnį japoną Harutaką Okazakį (65 kg). Deja, šešioliktfinalyje lietuvis po atkaklios ir lygios kovos turėjo užleisti kelią į aštuntfinalį 2 kg lengvesniam japonui Kembu Iriki, vėliau tapusiam čempionu.
 
V. Gudauskas (86 kg) pirmąjį etapą praleido, o antrajame be didesnio vargo įrodė savo pranašumą prieš prancūzą Thierry Neblezą (85 kg). Trečiajame etape lietuvio laukė išskirtinis iššūkis - dvikova su net 116 kg sveriančiu rusu Jevgenijumi Andruško. Kovos pagrindinis laikas ir pratęsimą vyko pagal tą patį scenarijų - iš pradžių buvo aktyvesnis rusas, vėliau - lietuvis. Kova baigėsi dėsningomis lygiosiomis, o kelialapis į kitą etapą tokiais atvejais atitenka lengvesniam sportininkui.
 
Sekmadienio rytą V. Gudauskui teko pirmą kartą karjeroje stoti į kovą su japonu. Juo tapo Kazufumi Shimamoto, kuriam, deja, pavyko įrodyti savo pranašumą per pagrindinį kovos laiką. 
 
Kitų lietuvių kelias pasaulio čempionate baigėsi dar pirmąją varžybų dieną. 
 
Kęstutis Radvila (85 kg) įveikė azerbaidžanietį Orują Safarovą (75 kg), bet po pratęsimo pralaimėjo kazachui Vladimirui Artyšinui (88 kg). 
 
Juras Sokolovas (86 kg) palaužė 45 metų japoną Masaki Yamamoto (85 kg), 36 metų veteraną iš Rumunijos Doriną Margarintą (96 kg), bet dėl neleistinų smūgių japonui Yuto Eguchi (85 kg) į veidą pasitraukė iš kovos trečiajame etape.
 
Paskutinis pirmajame etape kovojęs lietuvis Justinas Kvietka (84 kg) po pratęsimo turėjo pripažinti ruso Igorio Riadnovo (85 kg) pranašumą.
 
Dar prieš čempionatą apie planą po jo baigti karjerą paskelbęs Andrius Draugelis (96 kg) antrajame etape sudorojo Singapūro sportininką Jie Jun Wu (86 kg), bet po to susitiko su iki mažojo finalo vėliau nukeliavusiu Sh. Maeda ir pasitraukė iš varžybų.
 
Vytautas Cėpla (82 kg) antrajame etape tvirtai nugalėjo kazachą Asetą Achmadijevą (75 kg), bet po lygios kovos ir svėrimo ant svarstyklių turėjo užleisti vietą šešioliktfinalyje japonui Shunsaku Kawase (71 kg).
 
Paskutinis lietuvis - sunkiasvoris Eventas Gužauskas (98 kg) galingais kojų smūgiais įrodė pranašumą prieš belgą Peterį De Raedtą (88 kg), bet po pratęsimo ir apsilankymo ant svarstyklių buvo eliminuotas japono Shojiro Fujiharos (80 kg).

 
Moterų varžybose Lietuva turėjo 7 atstoves, tačiau tik dviems pavyko pasiekti aštuntfinalį ir ketvirtfinalyje. 
 
Šiuose etapuose Gabija Gudeliauskaitė (64 kg) įveikė čempionės titulą gynusią japonę Emi Shoguchi (59 kg), bet nusileido vėliau čempione tapusiai vengrei Csenge Szepesi (69 kg).
 
Pirmąją dieną antrajame etape Lietuvos atstovė du kartus pelnė „wazari“ ir be vargo įrodė pranašumą prieš Andronicą Moipone Rakgantso (60 kg) iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR).
 
Tokį pat kelią nuėjo ir Rūta Brazdžionytė, tačiau jai teko kovoti ir pirmajame etape. Jame lietuvė dėl varžovės atliktų smūgių ne pagal taisykles eliminavo kitą PAR atstovę Najmunesą Jacobs (60 kg). 
 
Antrajame etape R. Brazdžionytė (62 kg) per pratęsimą įrodė pranašumą prieš japonę Sayaką Kato (53 kg), aštuntfinalyje palaužė ispanę Isis Pinillą (54 kg), bet ketvirtifnalyje po labai lygios kovos vis dėlto turėjo pripažinti vėliau iki finalo nukeliavusios 16-metės japonės Juri Minamiharos (53 kg) pranašumą.
 
Jauniausia pasaulio čempionato dalyvė staigmenos autore tapo jau antrajame etape, kuriame po pratęsimo iš kovos eliminavo vieną Lietuvos rinktinės lyderių Ingą Mikštaitę (63 kg).
 
Visa pirmoji turnyro diena lietuvėms buvo labai nesėkminga. Be jau minėtų sportininkių, pergalę šventė tik Diana Mačiūtė (58 kg). Ji po lygios kovos palaužė rusę Nataliją Sozykiną (55 kg), bet vėliau dėl neleistinų smūgių turėjo pripažinti pralaimėjimą rumunei Vivianai Chirilai (78 kg).
 
Per kitas kovas Rita Pivoriūnaitė (58 kg) po pratęsimo pralaimėjo japonei Momokai Obai (48 kg), Diana Balstytė (75 kg) - rusei Olgai Ivanovai (78 kg), o Nora Vaznelytė (75 kg) - japonei Manami Bato (67 kg).
 
Absoliučios svorio kategorijos pasaulio čempionatas surengtas jau 11-ąjį kartą. Anksčiau apdovanojimus pavyko pelnyti tik dviems lietuviams - Donatui Imbrui (2007 m.) ir Margaritai Čiuplytei (2011 m.), kuriems pavyko prasimušti į prestižinių varžybų finalą. L.Kubilius prieš ketverius metus buvo ketvirtas.
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas