Marytė Marcinkevičiūtė 2015 m. rugpjučio 31 d. 11:03 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Dziudo legenda barė trenerius

Olimpinis prizininkas ir keturiskart Europos dziudo imtynių čempionas Aronas Bogoliubovas užmezgė draugiškus ryšius su mūsų dziudo imtynininkais

Tarptautinis "Aldo dziudo imtynių turnyras" Alytuje
Organizatorių nuotr.
Tarptautinis "Aldo dziudo imtynių turnyras" Alytuje
   
Įžymusis pasaulio dziudo meistras ir treneris Aronas Bogoliubovas, su žmona Galina dešimt dienų ilsėjęsis Druskininkuose, apsilankė ir antrajame tarptautiniame “Aldo dziudo”  turnyre Alytuje. Per iškilmingą varžybų atidarymą jis pasveikino sportininkus iš septynių šalių ir jiems linkėjo ant kilimo pasiekti ne tik pergalių, bet ir griežtai laikytis jų mėgstamos sporto šakos principų.

“Lietuvoje viešiu ne pirmą kartą. Kai buvau jaunas, čia dalyvaudavau įvairiose varžybose. Esu gimęs Sankt Peterburge, čia augau, lankiau dziudo pratybas, baigiau Pedagoginį institutą ir įgijau išsilavinimą. Mieste prie Nevos ir dabar gyvena mano giminaičiai. Todėl gyvenu tai Hamburge, tai Sankt Peterburge. Esu laisvas žmogus (šypsosi) .

Kaip dabar prisimenu, Tokijo olimpines žaidynes, į kurių programą dziudo imtynės buvo įtrauktos pirmą kartą. Mums, dziudo meistrams, džiaugsmas buvo begalinis. O čia dar mano laimėtas bronzos medalis. Kas gali būti įspūdingiau?", - kalbėjo Tokijo olimpinių žaidynių dziudo imtynių bronzos medalio laimėtojas ir keturiskart Europos čempionas svorio kategorijoje iki 68 kg Aronas Bogoliubovas

Nuo pradžios iki pabaigos stebėjote “Aldo dziudo” turnyrą, kokį įspūdį paliko pats turnyras ir kovos ant tatamio? - paklausiau įžymųjį svečią. 
Manau, kad turnyras po truputį įgaus pagreitį ir po kelerių metų jis bus daug galingesnis nei šiandien. Jau dabar buvo į ką pasižiūrėti, bet norėtųsi, kad turnyras ateityje būtų dar stipresnis.

Kaip jūs atsidūrėte Hamburge?
Hamburge gyvename jau septyniolika metų, ten atvykau 1997-aisiais. Gavau puikų pasiūlymą ir juo susigundžiau. Hamburge neatvažiavome į tuščią vietą - ten gyvena daug mano draugų. Dirbau treneriu, tačiau prieš penkerius metus nutraukiau sutartį ir nutariau ramiai pagyventi. Juk man - jau 77- eri.

Ar Hamburge turėjote stiprią dziudo komandą?
Pakankamai stiprią, puikiu sportininkus. Tačiau norėtųsi, kad ateityje ši komanda būtų dar pajėgesnė.

Ne bet kas gali pasigirti septinto dano diržu, kurį turite, kaip jį vertinate?
Tai itin didelis įvertinimas. Iš viso yra dvylika danų. Tačiau šiandien tokių dziudo meistrų, taip pat turinčių vienuoliktą ir dešimtą dano diržus, pasaulyje jau nėra gyvų.

Dano diržų žmonės nusipelno ne už rezultatus, o už žinias. Mes dziudo imtynėse turime žinoti viską.  Man septinto dano diržą suteikė Europos dziudo imtynių sąjunga. Rusija, berods, gali suteikti tik iki ketvirto dano.

Pasiekėte tikrai daug, ar dažnai prisimenate savo įspūdingus laimėjimus?

Į savo pasiekimus, titulus nekreipiu dėmesio. Esu ir triskart Europos sambo čempionas, tapau ne tik keturiskrt Europos dziudo čempionu, bet ir daugkartiniu prizininku. Atrodo, viskas taip paprasta, daug medalių. Tačiau neįsivaizduojate, kaip viskas sunkiai pasiekiama. Netikėkite tais, kurie sako, jog laimėti nesunku. Mes turėjome puikius trenerius, nuostabią specialistų, medikų grupę. O varžovai, kokie jie bebūtų, visi pavojingi, bet kada pasirengę nugalėti. Reikia gerbti ir silpną, ir stiprų varžovą.

Kas dabar jus sieja su dziudo imtynėmis?
Dabar mano uždavinys pasidalyti tuo, kuo esu turtingas. Aš savo žinių į kapus nenusinešiu. Esu dažnai kviečiamas į įvairius susitikimus, konferencijas, kur skaitau pranešimus, seminarus. Savo žinių nesistengiu slėpti, esu atviras visiems dziudo mylėtojams. Viską, ką man davė Dievas, turėsiu palikti čia, žemėje. 



Seminaras
Pasibaigus “Aldo dziudo” turnyrui, visų septynių šalių (Austrijos, Estijos, Latvijos, Slovėnijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos) sportininkams ir jų treneriams buvo surengtas seminaras, kurio metu A. Bogoliubovas išeiginį kostiumą iškeitė į kimono ir surengė treniruotę-seminarą. Jame dalyvavo ir mūsų miestų bei rajonų treneriai bei sportininkai.

“Vienos dienos, žinoma, per mažai, mažiausiai reikalinga savaitė, nes medžiagos turiu labai daug. Jeigu mano pamokos jus sudomins, kitais metais pas jus vėl galėčiau sugrįžti, būtų galima ir ilgiau su dziudo meistrais pabendrauti”, - sakė dziudo legenda.

A. Bogoliubovas barė tuos trenerius, kurie ant tatamio užlipo be kimono. Lietuvos dziudo imtynių federacijos direktorius, vienas iš šalies rinktinės trenerių elektrėniškis Kęstas Vitkauskas sakė, kad tai ne pirmasis jo susitikimas su šiuo įžymiu dziudo meistru ir treneriu.

“Dar sovietmečiu teko dalyvauti keliuose seminaruose, kuriuose savo patyrimu dalijosi šis prityręs dziudo specialistas, tuomet – vienas pagrindinių SSRS rinktinės trenerių. Dabartinis seminaras Alytuje mūsų treneriams ir sportininkams buvo labai reikalingas ir naudingas, kadangi Lietuvoje retai sulaukiame tokių svečių.

Treneris turi augti kartu su sportininkais. Jeigu jis netobulėja, tai ir pasilieka vaikų lygyje. O jeigu trenerių meistriškumas auga, jie dalyvauja panašaus pobūdžio seminaruose, kaip šis, gilina savo žinias, jie ir toliau tobulėja, rengia pagrindinius sportininkus mūsų rinktinei.

Mes gi tokių trenerių turime mažai, kadangi mokslui jie neskiria daug dėmesio. Ant tatamio reikia prakaituoti ne tik sportininkams, bet ir treneriams.

Dabar dziudo labai greitai progresuoja ir mums reikia vytis varžovus. Aronas Bogoliubovas nenutolęs nuo dabartinio dziudo, žino visas naujoves, treniruočių metodiką. Išlikusi ta pati drausmė ir sportininkams, ir treneriams.

Labai įdomūs buvo svečio pastebėjimai, rengiant jaunuosius dziudo imtynininkus ir jiems perteikint pradinius pagrindus: tai – ir įvairūs kritimai, kūlversčiai, akrobatika, bendras fizinis parengimas. Ir tik po to - visa dziudo filosofija. Svečias tą labai gerai supranta ir yra įvaldęs bei mums viską perteikė", - įpūdžiais dalijosi K.Vitkauskas.     
Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas