Marytė Marcinkevičiūtė 2014 m. spalio 16 d. 10:00 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Žvelgia ir į Rio, ir į Tokiją

"Didžiausias rūpestis šiandien yra tai, kad Lietuvos dziudo jaunimo rinktinė palikta likimo valiai", - neslepia treneris Kęstas Vitkauskas

K.Vitkauskas (stovi kairėje) džiaugiasi, kad Lietuvoje yra dziudo talentų/
K.Vitkauskas (stovi kairėje) džiaugiasi, kad Lietuvoje yra dziudo talentų/
Lietuvos jaunimo dziudo rinktinės vyr. treneris elektrėniškis Kęstas Vitkauskas dideles viltis sieja su 2020 metų oliminėmis žaidynėmis Japonijoje

Bet didžiausias jo rūpestis šiandien – kaip išsaugoti sportininkus. „Galioja tokia taisyklė: jeigu išliks nors  vienas sportininkas, bus labai gerai, o jeigu ne, - tai nelabai kam ir rūpės, nebent asmeniniam treneriui ir pačiam sportininkui“, - sako K. Vitkauskas .
 
Su K. Vitkausku kalbamės apie dziudo šiandieną ir rytdienos perspektyvą 

Šiemet rudenį per Europos jaunimo čempionatą medalių nepelnėte, tad kaip vertinate pasirodymą?
Lietuvos  dziudo  jaunimo  vyr. treneriu tapau 2008–aisiais. Šiemetiniame Europos  jaunimo U-21 dziudo čempionate, kuris rugsėjo 18-21 d. vyko Bukarešte,  Lietuvai atstovavo negausi Lietuvos sportininkų delegacija:  Diana Kiškel ir keturi vaikinai - Regimantas  Rybinas, Rokas  Nenartavičius, Romas Petkus ir Martynas  Vaškovičius. 
 
Pasirodymą  čempionate vertinu patenkinamai.  D. Kiškel (svorio kategorija iki 57 kg) ir  R. Nenartavičius (iki  90 kg) užėmė devintąsias vietas. Kiti atletai irgi pasirodė pagal savo galimybes. Ką  buvau suplanavęs, įvykdėme tik 30 procentų, ir tai tik dėka entuziastų trenerių, klubų, savivaldybių sporto padalinių, kurie sugebėjo  išsiųsti sportininkus į kelis turnyrus bei vieną kitą stovyklą. 

Daugiau nei iš federacijos, nei iš kitų Lietuvos sporto institucijų paramos negavome nė vieno lito ir tai jau tęsiasi daug metų. Nekalbu apie sportinę aprangą, mediciną, atstatomąsias priemones, sportininkų stipendijas, kurių visai negauname. Tarp dziudo trenerių kalbama, kad, „jeigu parengi Lietuvos rinktinės narį, tai patenki į vergiją“, nes tiesiog nėra lėšų tuo sportininku pasirūpinti.  Nenoriu tesintis, aš ir pats dirbu be jokio atlyginimo, kaip pasirengėme, taip ir dalyvavome. 

Spalio 20-26 d. Majamyje vyks  pasaulio dziudo jaunimo čempionatas, kokios viltys jame?
Į šias varžybas vyks maža delegacija, vos trys sportininkai  ir treneris. Manau, didžiausią  šansą turi Diana Kiškel, kuri kovos  svorio kategorijoje iki 63 kg. Čempionate dalyvaus ir Regimantas Rybinas (iki 73 kg), kuris turi galimybių pakovoti dėl vietos pirmame dešimtuke. Galėtų nustebinti jauniausias mūsų rinktinės narys Romas Petkus (iki 100kg), kuris šiemet jaunių  Europos čempionate užėmė penktąją vietą. 
 
Manau, kad ši jaunimo rinktinė tikrai turi didelį potencialą siekti pačių aukščiausių rezultatų ir tikiuosi, jog ne vienas sportininkas atstovaus Lietuvai per olimpines  žaidynes. Daugiau nei šešerius metus dirbu su šiais sportininkais ir pasiekėme pakakamai neblogų rezultatų, tiesa, tai buvo  jaunių amžiaus grupėje. 
 
Ar gera pamaina auga Lietuvos dziudo meistrams, su kokiomis problemomis susiduriate? 
Aukso medalį Europos jaunių čempionate yra iškovojusi Renalda Gedutytė, sidabro ir bronzos  - Rokas Nenartavičius, bronzos - Žilvinas Lekavičius, kuris pelnė ir sidabro medalį Europos jaunimo festivalyje. Kęstutis Vitkauskas pasaulio jaunių čempionate buvo penktas. 
 
Du sportininkai  dalyvavo I olimpinėse jaunimo žaidynėse  Singapūre: Laura Naginskaitė pelnė bronzos medalį, o  Kęstutis Vitkauskas liko devintas. Negaliu nepaminėti Sandros Jablonskytės, kuri pasaulio jaunimo čempionate laimėjo  bronzos medalį. 

Yra ir  kitų perspektyvių sportininkų: Deivydas Tarulis, Andrejus Klokovas, Martynas Vaškovičius, Diana  Kiškel, Džestina Kutkaitė, Romas Petkus, Mykolas Lukoševičius, Žilvinas Zabarskas, Lorenas Ažukas, Regimantas Rybinas, Ovidijus Varnas, Augustinas  Seniauskas, kurie į Lietuvą parvežė ne vieną medalį iš Europos taurių varžybų ir kitų tarptautinių varžybų. 

Didžiausias rūpestis šiandien yra tai, kad Lietuvos jaunimo rinktinė palikta likimo valiai. Galioja tokia taisyklė: jeigu išliks nors  vienas sportininkas, tai bus labai gerai, o jeigu ne, tai nelabai kam ir rūpės, nebent asmeniniam treneriui ir pačiam sportininkui.

Kokie pagrindiniai dziudo centrai Lietuvoje, kokios sporto mokyklos kultivuoja šią sporto šaką?
Didžiausi  dziudo centrai Lietuvoje veika  Kaune, Vilniuje, Alytuje. Geromis mokyklomis pasižymi Panevėžys, Elektrėnai, Biržai, Šilutė, Plungė. Dziudo vystomas 30-tyje miestų, rajonų ir savivaldybių. Lietuvoje yra daugiau kaip 60 klubų ir asociacijų, kurios populiarina šią puikią sporto šaką.


 
Ar dziudo turi pakankamai trenerių, ar jaunimas papildo vyresnio amžiaus  specialistų gretas?
Trenerių turime tikrai nemažai, manau, arti šimto, tačiau aukštos kvalifikacijos  trenerius  galime suskaičiuoti ant pirštų. Galiu įvardyti kelias priežastis, dėl ko taip yra: Lietuvoje nevyksta dziudo seminarai, dėl lėšų trūkumo treneriai nevyksta į tarptautines aukšto lygio varžybas, treniruočių stovyklas, tarptautinius seminarus. 
 
Sporto mokyklos, centrai, dėl tų pačių lėšų stygiaus iš trenerių nereikalauja  rezultatų. Dalis trenerių dirba be „ugnelės“, tik dėl atlyginimo. O be entuziazmo ir atsidavimo, kaip žinia, svarių rezultatų nepasieksi. 

Nors aukštąsias mokyklas ir baigia nemažai trenerio specialybę pasirinkusių sportininkų, tačiau trenerio darbą renkasi retai. Jaunų trenerių stoką įtakoja mažas atlyginimas, jaunimas mieliau renkasi darbą užsienyje.

Esate Elektrėnų sporto, turizmo ir pramogų centro direktorius, kartu ir dziudo treneris. Ar galite teigti, kad dziudo Elektrėnuose gyvuoja tiktai jūsų dėka? 
Negaliu sakyti, kad tik mano pastangomis Elektrėnuose gyvuoja dziudo. Elektrėnai turi senas gražias šios sporto šakos tradicijas. Dziudo čia kultivuojamas nuo 1979 m. Šios sporto šakos pradininkas mieste - mano treneris Gintautas Akelis, kuris ir šiandien ugdo Elektrėnų sportininkus. 
 
Su  vaikais dirba treneriai Ramūnas Žemaitaitis ir Milda Bačkovė. Turime subūrę gerą trenerių  komandą . Nuo 1996 m. veikia sporto klubas ,,Draugystė”, įsirengėme neblogą dziudo salę. Tačiau šio metu ji tampa per maža, vis daugiau atsiranda norinčiųjų lankyti dziudo pratybas. 

Organizuojame daug stovyklų, varžybų, todėl  norėtųsi didesnės salės. Be to, prieš 12 metų pirktas tatamis labai susidėvėjo, norisi įsigyti naują.

Ar šiandienos Lietuvos jaunimui dziudo yra patraukli ir įdomi sporto šaka?
Dziudo - olimpinė sporto šaka, viena populiariausių pasaulyje. Šio metu pasaulyje veika 202 dziudo federacijos. Manau, kad ir Lietuvoje dziudo yra viena iš populiariausių šakų. Dziudo  jaunimui - įdomi ir patraukli sporto šaka ne tik dėl fizinio pasirengimo, bet ir dėl savo filosofijos, gilios istorijos. 
 
Jeigu pažvelgsime į profesionalų sportą, tai tikrai nėra lengva sporto šaka ir tuo labiau nedėkinga finansiškai. Lietuva, ko gero, tikrai vienintelė šalis Europoje, kur  taip nevertinami sportininkai. Todėl mes ir prarandame daug gabaus jaunimo. Jie išvyksta dirbti į užsienį arba tiesiog baigia sportuoti, nes iš sporto negauna jokių pajamų. Dėl to man labai gaila talentingo jaunimo.

Kuriuos dziudo turnyrus, vykstančius Lietuvoje, norėtumėte išskirti? 
Kasmet gegužės mėnesį Kaune vykstančios Europos jaunimo taurės varžybos, kuriose dalyvauja apie 300 sportininkų iš daugiau nei 20 šalių. Daug dalyvių sutraukia tarptautinis Antano Juozapavičiaus turnyras Alytuje. Populiarūs turnyrai Sausio 13 osios įvykiams atminti, Vilniuje vykstančios suaugusiųjų, o Kauno r. – vaikų varžybos. 
 
Populiarus turnyras ,,Vaikų pasaulis“ Elektrėnuose, į kurį atvyksta daug kaimyninių šalių sportininkų.
 
Kiek Lietuvos dziudo kovotojų tikitės išvysti tarp Rio de Žaneiro olimpiečių? Su kuriais siejate didžiausias viltis? 
Nesuklysiu sakydamas, jog kiekvienas treneris svajoja parengti olimpietį. Aš taip pat turiu planų, galvodamas apie Lietuvos jaunimo rinktinę, tačiau daugiau vilčių siečiau po šešerių metų įvyksiančia olimpiada Japonijoje. Manau, bent penki sportininkai galėtų pretenduot į tas olimpines žaidynes. Tai - Diana Kiškel, Andrejus Klokovas, Kęstutis Vitkauskas, Rokas  Nenartavičius, Žilvinas Lekavičius. Kelialapių galėtų siekti ir daugiau sportininkų. Na, o į Rio de Žaneirą iš jaunimo galėtų pretenduoti Sandra Jablonskytė ir Andrejus Klokovas, kurie jau dabar sėkmingai dalyvauja suaugusiųjų aukšto lygio varžybose. 
      
 
    
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas