Ingvaras Butautas 2013 m. liepos 24 d. 13:00 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Prezidentas - ir ant tatamio, ir ant motociklo

Laikraštis "Sportas": Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius net apsivilkęs kostiumą nepamiršta baikerio aksesuarų

V.Sinkevičius vadovauja tarptautiniam baikerių klubui.
V.Sinkevičius vadovauja tarptautiniam baikerių klubui.
   
Liepos 2-ąją Lietuvos dziudo federacijos prezidentui Vigmantui Sinkevičiui sukako 50. Buvęs dziudo imtynininkas su šia sporto šaka – nuo vaikystės ir niekur nežada iš jos trauktis. Nes tai – visam gyvenimui.
Kauno dziudo klubo treneriu V. Sinkevičius dirba iki šiol.

Tiesa, pastaruoju laiku jį galima pamatyti tiek apsivilkusį kimono, tiek odinę baikerio liemenę. Jau 15 metų dziudo imtynininkas turi kitą aistrą – motociklą.

V. Sinkevičius yra tarptautinio „Big Gang“ motociklų klubo prezidentas. Klubo nariai – buvę ar esami dvikovos šakų sportininkai, o garbės prezidentas – žymusis Rusijos imtynininkas Aleksandras Karelinas.
Ir be viso šito, V. Sinkevičius yra mylintis vyras ir tėvas, verslininkas.

Jūs nesate toks prezidentas, kuris tik kaip verslininkas padeda tam tikrai sporto šakai ir ne itin daug bendra su ja turi.
Visas mano gyvenimas prasidėjo nuo dziudo. Ir šiandien aš tebesu su tuo pačiu sportu. Pradėjau nuo „indų plovėjo“ – paprasto sportininko, o šiandien vadovauju federacijai. Teko ir treneriu padirbėti. Buvau moterų rinktinės treneris ir turėjau kelias labai geras sportininkes. Ir dabar, kai lieka laiko, vis su tais mažesniaisiais pasikrapštau. Visas gyvenimas taip ir lipdosi apie dziudo.

Dabartinis dziudo – sporto šaka su geromis perspektyvomis?
Kasmet dziudo lygis auga ir Lietuvoje, ir tarptautinėje arenoje. Aš turiu iš ko mokytis, dažnai būnu tarptautiniuose seminaruose, jau 12 metų nesu praleidęs Europos ar pasaulio čempionato, olimpinių žaidynių. Matau, kaip aukštai yra pakelta kartelė, ir noriu savo šalyje padaryti taip, kad dziudo būtų patrauklus, įdomus ne tik užsiimančiam šia sporto šaka, bet ir bet kuriam dvikovos žiūrovui. Taip, tai ne žaidimas, kur yra vienas kamuolys ir keletas komandose bėgiojančių žmonių, taip gal boksas yra patrauklesnis senąja tradicija: „duokite kraujo ir publika rinksis“. Dziudo – subtilesnė sporto šaka, bet ir tarptautinė federacija stengiasi supaprastinti labai seniai nusistovėjusias japonų tradicines taisykles tam, kad eiliniam žiūrovui, įsijungus televizorių, būtų įdomu. Aš agituoju visus, sakydamas: leiskite savo vaikus palankyti dziudo savaitę ar mėnesį – ir tai bus puiki patirtis, padėsianti ateityje, kad ir kokią sporto šaką jie pasirinktų. Tai ne vien savigyna. Mes mokome kritimo technikos, labai gerai ištobulinamas vestibuliarinis aparatas. Po to žmogus patiria mažiau traumų.

Dziudo traumų nebūna?
Pagal traumas dziudo – 30-oje vietoje tarp sporto šakų. Jis yra mažiau traumuojantis negu krepšinis, rankinis ar futbolas.

Kas vis dėlto buvo maloniausia? Sportuoti pačiam, treniruoti ar vadovauti federacijai?
Pasakysiu labai atvirai, nuoširdžiai ir sąžiningai: dziudo yra kaip neišgydoma liga. Kas prie jo prisiliečia – suserga visam gyvenimui. Vieni giliai įklimpsta, kiti – paviršutiniškai, bet vis vien visi serga. Mane pirmoje klasėje į dziudo atvedė tėvas. Taip ir pasilikau. Visi mano draugai iš sovietinių laikų, su kuriais šiandien palaikau ryšius, irgi yra su tuo susiję. Todėl aš negaliu tiksliai pasakyti, kuris laikotarpis buvo maloniausias. Kiekvienas etapas turėjo savito žavesio, teikė savotišką malonumą. Juk dar ir dabar man tenka pajudėti. Kad ir tiems patiems vaikams rodant, imituojant kovą. Tai teikia sunkiai apsakomo džiaugsmo. Sportinis dziudo neturi smūginės technikos. Todėl būdamas bet kokio amžiaus gali išvengti traumų, diskomforto, kai tau reikia gintis nuo smūgių į galvą ar kitą kūno dalį. Dziudo – paprastas žaidimas, suteikiantis daug džiaugsmo.

Nebuvau labai garsus sportininkas, bet kiek tuo metu galėjau pasiekti, tiek pasiekiau. Po to įstojau į LSU ir pasirinkau trenerio darbą, nes jaučiau tam potraukį. Treneriu dirbau ilgą laiką. Dabar jau 12-us metus vadovauju Lietuvos dziudo federacijai. Ir turiu iššūkį: padaryti taip, kad būtų geriau, kad Lietuvos dziudo federacija būtų lygiavertė kitoms, kad į lietuvius nebūtų tokio požiūrio: „ai, čia lietuvis, vadinasi, kovą jau laimėjau“, kaip buvo man pradedant vadovauti federacijai. Aš manau, kad jau geriau mūsų mažiau, bet būkime patys stipriausi.

Motociklai jūsų gyvenime atsirado kur kas vėliau negu dziudo?
Gerokai. Vaikystėje turėjome su draugais „Minskelį“. Bet rimčiau motociklais susidomėjau prieš gerus 15 metų.

Jau būdamas subrendęs pasirinkote baikerio gyvenimo būdą?
Žinote, kaip būna dziudo? Ten japoniškumu persismelki. Labai svarbi tampa higiena. Tavo kimono visada turi būti baltas, tu visada turi būti tvarkingai nusikirpęs. Ar esi sportininkas, ar treneris – visada esi pavyzdys kitiems sportininkams. Bet ateina laikas, kai tavo galimybės pradeda sutapti su tavo vidine laisve, fantazijomis ir save bandai realizuoti ten, kur yra tavo širdis, kur esi laisvas. Aš tą laisvę suprantu kaip važiavimą, jausmą, kad turi galingą žirgą, kai jauti vėją, kvapus, gamtą, lėkdamas pro šalį.

Ar iš tikrųjų važiuodamas motociklu dideliu greičiu galite pajusti kvapą?
Mes nelakstome labai greitai. 100–120 km/val. yra optimalus mūsų greitis. Nebent skubi. Bet šiaip dėl amžiaus ir patirties norisi, kad tu valdytum motociklą, o ne motociklas tave. Ir visada jauti šieno, miško kvapą pravažiuodamas, tai yra neapsakoma. Tai geriau negu kabrioletas.

Jūs vadovaujate motociklų klubui „Big Gang“. Kalbama, kad jame – vieni sportininkai. Ne sportininkų nepriimate?
Taip nėra. Didžioji dalis mūsų žmonių iš tiesų yra sportininkai, buvę sportininkai, savo laiku daugiau judėję, o šiandien tik užsiimantys kūno kultūra. Daugiausia yra imtynininkų, dziudoistų, žmonių, lankiusių Rytų dvikovas, karatė, keletas boksininkų. Bet kolektyvai taip ir formuojasi. Natūralu, kad tu su tokiais žmonėmis bendrauji, kad tavo interesai panašūs. Juk ir pokalbių temų tada atsiranda iš karto: „Ar dar bėgioji? Ar į salę nueini?“ Ne vien apie motociklų variklių galingumą ir panašius dalykus. Kai prie pasitenkinimo motociklais pririši dar ir sveiką gyvenimą, išeina visai neblogas rezultatas.

Ar jūsų kolegos iš tarptautinės dziudo federacijos, nacionalinių federacijų žino, kad esate baikeris?
Tai niekam ne paslaptis. Savo įvaizdžiu ar pasakojimais apie keliones esu nemažai tokių žmonių įtraukęs į klubą. Mūsų klubo garbės prezidentas yra trejų olimpinių žaidynių laimėtojas, Rusijos didvyris, daugiametis Dūmos deputatas imtynininkas Aleksandras Karelinas. Jis yra geras mano bičiulis, gyvena Novosibirske, Maskvoje, anot jo, – tik dirba. Novosibirske jis turi „Harley Davidson“. Gegužės mėnesį Maskvoje šventėme mūsų klubo penkerių metų jubiliejų. Jis jame dalyvavo ir buvo didžiausia šventės žvaigždė žurnalistams. Jis yra ryškiausia Tarptautinės imtynių federacijos asmenybė. Aš ir apsivilkęs kostiumą nepamirštu baikerio aksesuarų – apyrankės. Iš pradžių žmonėms buvo įdomu, sulaukdavau daug klausimų, bet klausimai baigėsi, nes visi žino, kas aš esu, ką aš mėgstu, ir tai jiems tapo natūraliu dalyku.



Ant jūsų baikerio liemenės puikuojasi vieno procento ženklas. Visame pasaulyje priimta laikyti, kad jis žymi baikerius, nelinkusius laikytis įstatymų...
Tai, kas apie tai rašoma internete, yra praėjusio amžiaus septintojo ar šeštojo dešimtmečio senienos. Galiu pasakyti labai paprastai: šiais laikais visiškai kitaip suprantama nei anuomet. Taip, mes norime išsiskirti iš kitų, bet mes pirmiausia išsiskiriame tuo, kad kategoriškai pasisakome prieš įvairius kvaišalus, alkoholį kelyje. Ir bandome tai pasakyti – mes nenorime būti su visa pilka mase, kuriai svarbu prisigerti ar prisikimšti skrandį. Tuo vienu procentu mes ir bandome tai pasakyti.

Bet yra baikerių moralės kodeksas: nesutarimus spręsti nesikreipiant į policiją...
Žinokite, konfliktų nekyla. Visa esmė nėra tavo kumščio dydis ar raumenų masė. Jeigu tavo galva dirba, visada stengsiesi išvengti konflikto. Mums kol kas sekasi vengti konfliktų tiek su užsienio klubais, tiek čia, Lietuvoje. Nes kai turi blaivią galvą, supranti, kad geriau pasitraukti. Aišku, jokiais būdais ne nusižeminęs. Bet kitą kartą geriau pasijuokti iš to, kai prigėrusiam alkoholio žmogui tuo metu „jūra iki kelių“, o kitą dieną – labai gėda arba nedrąsu. Dažniausiai būna situacijų, kai fizinės jėgos neprireikia, pakanka smegenų, kad viskas paprastai išsispręstų. Tokio kodekso egzistavimas yra tikrų tikriausia tiesa. O aš manau, kad kiekvienas save gerbiantis vyras spręs problemas pats, nesikreipdamas į teisėsaugą. Aš galiu papasakoti, kaip būna važiuojant. Ima kas nors ir pastoja tau kelią, sukuria avarinę situaciją, o tu – tik ant dviejų ratų – esi labai pažeidžiamas. Žmogaus klausi, kodėl jis taip daro? O jis – pilnas agresijos. Bet toks sukelia juoką, nes supranti, kad duosi jam sprigtą, ir jis bėgs skųstis teisėsaugai. Manau, taip besielgiantys žmonės – ne vyrai.

Girdėjau, kad jūsų namų interjeras, švelniai tariant, netradicinis.
Atsakysiu sąžiningai: taip buvo, kai buvau viengungis. Kai savo namus turėjau, juose stovėjo ir motociklas, buvo nesuskaičiuojama galybė kaukolių, tai kai kuriuos žmones šokiruodavo. Kiti kaip tik sakydavo – tokie yra tikro vyro namai. Bet mano gyvenime viskas gerokai pasikeitę nuo tų laikų. Dabar aš turiu mažą sūnelį – pusantrų metų Ąžuolą. Manau, tai yra natūralu: kai gyvenime savęs ieškai, tai ir susikuri kokias nors netradicines aplinkas. O kai žmogus yra laimingas, kai jis žino dėl ko gyvena, turi ateitį ir mato perspektyvą savo vidiniame pasaulyje, viskas pasikeičia. Dabar leidžiu žmonai kabinti net užuolaidas pagal jos pageidavimus. Pats turiu pirtelę, kur man dar leidžiama viską sukabinti taip, kaip aš noriu. Kitur – derinuosi prie šeimos, nes labai ją myliu.

Žmona nepriekaištauja dėl važinėjimo motociklu?
Esu labai laimingas. Nes mano žmona – mano draugas. Ji mane palaiko šimtu procentų, visur važiuoja su manimi. Buvo periodas, kai mažiukas kėlė šiokių tokių keblumų, bet žmona yra puikiai mane suprantantis draugas. Kai šeimoje taip sutampa hobiai, joje vyrauja darna be jokio diskomforto. Jai nereikia galvoti, ar aš grįšiu. Nes ji visada būna kartu. Dėkoju likimui, kad sutikau tokį žmogų ir turiu tokį bendramintį.

Sūnūs bus dziudo imtynininkai?
Vyresnysis sūnus Vidmantas lanko dziudo. Būtinai bandysiu leisti į dziudo ir jaunėlį. Jau netgi esu suplanavęs, kad po pusantrų metų jis ir panašaus amžiaus mano draugų vaikai – apie dešimt berniukų – pradės nuo trejų metų pagal prancūzišką sistemą, kurios Lietuvoje dar nėra. Kaip savo laiku pradėjau dirbti su penkiamečiais, kas daugeliui buvo šokas, nes pagal SSRS sistemą dziudo vaikai lankyti pradėdavo nuo 12 metų.
Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas